joi, 27 mai 2010

SRI doarme?

Pe pagina de web a Serviciului Român de Informații, http://www.sri.ro, la rubrica Misiuni, pe primul loc se află APĂRAREA CONSTITUȚIEI. Mi-am amintit de această misiune definitorie cînd Președintele României a botezat un copil inocent, deunăzi, cu lungul nume de Carol Ferdinand de România. Cînd tribunalui din Alexandria (Teleorman, nu Egipt) i-a acordat părintelui deloc inocent al acestui prunc titlul în cauză, SRI nu a sezisat neconstituționalitatea acestei titulaturi, fiindcă ea avea aprobarea dlui Iliescu. Nici acum nu s-a sezisat, fiindcă avea aprobarea, ba chiar pot spune binecuvîntarea dlui Băsescu. Nu e mai puțin adevărat că, în ciuda acestor înalte proteguiri, numele de România contravine constituției în vigoare; altminteri de ce ar fi insistat dl Iliescu pentru ca Regelui Mihai să i se spună în mass media exclusiv ex-regele? Eu, una, nu am uitat de ce a fost cîndva dată afară de la TVR "Liberă" Anca Toader.

Pînă să apuc însă să scriu, ironic, despre acest subiect, a devenit indispensabil să scriu cît se poate de serios despre același. Căci iată cum își definește SRI prin propria declarație liminară misiunea de apărare a constituției:

Serviciul Român de Informaţii organizează şi execută activităţi de culegere, verificare şi valorificare a informaţilor referitoare la activităţi/fenomene ce pot constitui riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale, atribuţiile şi competenţele Serviciului vizând, printre altele, şi apărarea democraţiei şi ordinii constituţionale, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor - garantate constituţional, precum şi protejarea exercitării neîngrădite a acestora.

Din această perspectivă, o atenţie deosebită se acordă acelor situaţii cu repercusiuni asupra intereselor unor segmente largi de populaţie, precum problemele remanente din sănătate, învăţământ, protecţie socială, precum şi în realizarea actului de justiţie, determinate de abuzurile şi ilegalităţile comise de persoane cu responsabilităţi în aceste domenii.


Răstălmăcirea constituției astfel încît să pară că tocmai aceasta îndreptățește exproprierea samavolnică a drepturlui de proprietate aparținînd cetățenilor României are doar în primă instanță scopul de a proteja regimul Băsescu/Boc de sancțiunile CEDO. În perspectivă, ea deschide efectiv calea încălcării drepturilor și libertăților noastre fundamentale, de la dreptul la liberă exprimare la cel de liberă asociere, de protest public, și tot așa. Ieri, cînd comentam actualitatea în Piața Victoriei, la studioul de campanie al Antenei 3, din spate, jandarmii filmau camerele care ne filmau pe noi din față. Oare de ce?

În precedentele sale războaie cu instituțiile statului de drept, dl. Băsescu a încălcat adesea spiritul, dacă nu chiar litera constituției; mi-am permis atunci să scriu că poate nu a violat-o, dar precis a hărțuit-o pînă la exasperare. Atunci însă transgresiunile sale priveau guvernul și parlamentul. Acum îi privesc pe toți cetățenii României - inclusiv pe cei care au sărit să-l apere contra monstrului cu 322 de capete. De aceea, ar fi cazul ca SRI să-și ia în serios misiunea și să mute reflectoarele din HarCov la București: aici e pusă în primejdie cu adevărat Constituția României.

4 comentarii:

  1. nu, sri nu doarme. este posibil sa faca o mica siesta pana instituie zeus dictatura deplina pentru ca mai apoi sa isi intre in drepturi. dar nu, nu doarme. pazeste cu un ochi deschis sa nu ne indepartam cumva de la linia partidului.
    ce nemernici nerecunoscatori suntem!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pe scurt: SRI e disparut in misiune, desi suna mai frumos "missing in action".

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu vreau monarhie
    Ca Regele e persoana respectata in lume
    mai intai il vad ca mare om si mai apoi ca roman

    RăspundețiȘtergere
  4. O avea legatura cu ce a scris azi Codrin Scutaru?

    RăspundețiȘtergere