vineri, 25 iunie 2010

Scuze

Am primit de la dl. Calin Petrar urmatorul e-mail:

Buna ziua,

Pe blogul dumneavoastra (http://wwwzoepetre.blogspot.com/) a aparut un text ("Ce aflu de la studenti") copiat de pe site-ul timesnewroman.ro (http://www.timesnewroman.ro/life-death/romania-este-de-vanzare).

Intrucat nu aveti acordul nostru pentru publicarea articolului, va rugam sa il retrageti de pe blog.



O zi buna,
Calin Petrar,
redactor sef www.timesnewroman.ro


Cu scuzele de rigoare, asta am facut, Zoe Petre

duminică, 20 iunie 2010

Piramida lui Maslow

Așa cum se știe, "piramida" lui Maslow e reprezentarea grafică a ierarhiei nevoilor și aspirațiilor omenești: e greu, dacă nu chiar imposibil, să te îngrijoreze absența unor componente ale nivelelor superioare, atîta vrem cît nivelul de bază e deficitar. Traduc: dacă nu ai asigurată pîinea cea de toate zilele, anxietățile privitoare la democrație sau libertate sînt un moft.Alexandr Zinoviev a susținut - cred că în volumul "Înălțimile care se cască" (nu știu dacă s-a tradus și sub ce titlu, eu am citit cartea în franceză, Les hauteurs béantes) - că Brejnev a provocat înadins penuria din anii 70 ca să îngrădească susținerea disidenților în societatea sovietică: cînd stai la coadă ca să cumperi carne, nu-ți prea arde de manifestații. Ideea că lumea va ieși în stradă fiindcă nu are ce mînca e o iluzie romantică, și faimoasa incapacitate a mămăligii de a exploda e în mare măsură rezultatul angoasei perpetue cu privire la ziua de mîine.





Spun asta nu doar pentru a comenta faptul că, în vreme ce majoritatea celor ca mine, bugetari în prag de pensie, își bat capul mai ales cu nivelele de bază ale piramidei - securitate alimentară, securitate a proprietății și a slujbei - eu am totuși deformarea profesională de a privi către problemele care țin de demnitate și libertate: democrația, respectul legilor, ș. a. m. d. Mă pot însă gîndi încă și mai departe: nu cred că, în preajma PDL și a șefului acestuia nu există nimeni care să-i fi atras atenția asupra faptului că atacă la bază, nu la vîrf, nevoile a milioane de români, ceea ce nu se poate să nu ducă la rezultate catastrofale în sondaje și mai ales în alegerile viitoare. Instinctiv cum e, nu pot crede că, și fără piramidă, Traian Băsescu adulmecă fără greș faptul că tăierile pe care le-a susținut nu pot avea decît rezultate electorale dezastruoase. Și atunci?
Ipoteza 1: au fugit de mult cu banii acasă, nu exista nici o altă posibilitate de a evita falimentul total. Veți spune că nu e posibil. Dar, dacă adun faptul că, în pofida tuturor insistențelor Comisiei de buget a parlamentului, datele despre exercițiul bugetar pe primul trimestru 2010 nu au fost comunicate nici pînă acum, cu amintirea lui Adrian Năstase și altor miniștri PSD care au plecat în 2004 de la Palatul Victoria luînd cu ei mobila, covoarele și perdelele, mă întreb dacă nu e totuși posibil. O persoană de bună credință, dar ușor exaltată, mi-a povestit deunăzi că în instituția în care lucrează a venit o șefă de la PDL care pur și simplu a golit contul... Mai știi?
Ipoteza 2: n-au fugit chiar cu toți banii, dar speră ca, după ce ne chinuie destul, să apară tot Băsescu, care să ne ofere cam 15% din cît aveam în 2008 și astfel să pară salvatorul nației, devenind tot ce-a fost și mai mult decît atît.

Varianta 2/1: curtea constituțională, invadată de PDL cum a aflat toată nația, va respinge tăierea pensiilor, cîștigînd astfel o virginitate pierdută.
Varianta 2/2: Băsescu însuși va respinge tăierea pensiilor, devenind eroul vîrstei a III-a

Corolar: oricum am privi lucrurile, Băsescu nu a distrus OLIGARHIA, pe care o slujește, ci bruma de clasă de mijloc pe care guvernarea PNL o ajutase să se înfiripe>

miercuri, 16 iunie 2010

Crin - 15 iunie - Discurs la dezbaterea motiunii de cenzura - Trilulilu Video Politica

Crin - 15 iunie - Discurs la dezbaterea motiunii de cenzura - Trilulilu Video Politica

De urmărit cu drag

În atîta cinism și vulgaritate, vă recomand cu căldură (răcoroasă) acest blog, care vă va susține moralul.

Copiii lui Mozart, http://copiiiluimozart.wordpress.com/


Am primit programul TV unice din anul 7528 de la Facerea Lumii:

6.00 Intonarea imnului naţional Puşca şi cureaua lată

6.10 Jurnal de ştiri. În cuprins, tradiţionala transmisie în direct: Întoarcerea matinală din Bamboo la Palatul Cotroceni a preşedintelui Elena Băsescu.

7.00 Dimineaţa de Mentă. Matinal cu Marian Valorosu şi Magda Ciumac
Rubrici: ● Fitness cu Nikita; ● Tratarea rănilor de cuţit şi a muşcăturilor de leu cu Fraţii Cămătaru, ● Horoscop cu vrăjitoarea Maria Câmpina ● Să mâncăm sănătos cu Adrian Păunescu.

9.00 Din dragoste (r) Prezintă Gabriela Vrânceanu Firea și Cristian Boureanu.

10.00: RO minor
Program special pentru minoritatea românilor, câţi or mai fi rămas în ţară

10.05: În direct de la Ateneu. Concert extraordinar: The Three Turbo Tenors Pe Sistem Cu Sorinel Copilul de Aur, Baby Minune şi Florin Salam, sub bagheta Excelenţei Sale Dan Bursuc

11.30: Talk-show politic
Cu Mihai Tatulici Tema zilei: Scandal la Ministerul Culturii! Ministrul Daniela Gyorfi acuzată de consilierul prezidenţial Monica Iacob-Ridzi că şi-a operat sânii pe bani publici.

12.30: Jurnalul de ştiri al amiezii
În direct de la Palatul Victoria : Conferinţa de presă și dejunul cu șampanie ale primului-ministru Elena Udrea

13.00 transmisie în direct: dezvelirea statuilor ecvestre ale lui Traian Băsescu la Curtea de Argeș, Suceava și Alba Iulia

14.00: Universitatea Spiru Haret prezintă: Cursuri în direct. Ofertă promoţională! Urmăriţi timp de 7 zile cursul de Medicină şi primiţi o licenţă în Arhitectură şi un doctorat în Ştiinţe sociale!

15.00 Mondenii: Shopping cu dna Prim Ministru Elena Udrea. Azi, Paris, Faubourg St. Honoré.

16.30: Acces direct Cu Mădălin Ionescu Subiectele zilei : ● Un pensionar i-a băgat soţiei goblenurile pe gât. Imagini spectaculoase de la radiografie! ● Ţolea Ciumac l-a bătut pe Horia Roman Patapievici pentru că acesta nu l-ar fi salutat cu îndeajuns respect. ● Monstrul din lacul IOR! Un somn gigantic poreclit PDL a înghiţit toţi pensionarii care cer§eau pe malul lacului.

19.00: Principalul jurnal de ştiri al zilei. Subiecte : ● Vizita oficială a preşedintelui Elena Băsescu în ţara vecină şi prietenă Constanţa. ● Preşedintele român şi regele constănţean Radu Mazăre negociază eliminarea vizelor pentru cetăţenii români care vor să viziteze Regatul Constanţa. ● Avertizare de caniculă: cod infraroşu. Se aşteaptă temperaturi de peste 55 de grade.. Cetăţenii sensibili la foc sunt sfătuiţi să rămână acasă.

20.00
FILM: Târgoveţul mustăcios Tragedie romantică, India, 2021 Povestea romanţată a tinerei Khalya care pleacă din orăşelul natal pentru a-şi realiza visul de a deveni şoferiţă de TIR. La cursul de legislaţie rutieră întâlneşte un tânăr orb care dorea să devină şofer de taxi. Fata îl consideră urât, dar se îndrăgosteşte de inteligenţa sa, se mărită cu el şi îi face doi gemeni. Nefiind de acord cu căsătoria, tatăl Khalyei vine să se răzbune. De aici filmul devine cu adevărat interesant. Bătrânul află că ginerele este de fapt fiul său nelegitim, aşadar gemenii sunt rodul unui incest. De ruşine, gemenii intră pe unde au ieşit, Khalya devenind din nou gravidă. Toţi trei pleacă în căutarea unui tată de conjunctură şi îl găsesc în persoana unui traficant de ceai de muşeţel, Jawaharlal Mumbay. Gemenii se nasc din nou, dar Jawaharlal îi ucide şi pleacă în America împreună cu o plăpumăreasă de care era îndrăgostit încă de pe vremea Marii Foamete, când ucisese, tranşase şi mâncase un târgoveţ mustăcios. Copleşită de durere, Khalya cântă şi dansează

22.30: NAȘII, cu Radu Morar și Andreea Pora

0.00: Dan Diaconescu în Direct Serialul Traian și Elodia

3.00 Noaptea petrecăreţilor Program liber de manele

Dezbaterea moțiunii

Lista rușinii

Lista rușinii http://www.lista-rusinii.com/ = Parlamentarii care au votat ieri, 15 iunie 2010, pentru Boc.

duminică, 13 iunie 2010

Prinții străini

Deoarece actuala echipă guvernamentală va cădea la moțiune, Președintele României, în înalta-i înțelepciune, s-a gândit sa aducă 9 experți japonezi pentru noul guvern
 
Iata noii ministri:
 
1. Nimika Nuimoka
2. Yashpaga Shidute
3. Vreypostu Daybanu
4. Undeypliku Katesparg
5. Winoakuma Kuosuma
6. Furatzara Kutotu
7. Bagabany Labayatu
8. Totkumita Madeskurk
9. Nufurytu Furyo 

Prim ministru urmează să fie, evident, dna Elena Udrea. 

sâmbătă, 12 iunie 2010

Exerciții de admirație

După incidentul de la lansarea cărții dlui Ion Iliescu, am găsit pe multe bloguri prietene o reacție care m-a surprins. Anume, ideea - pe care am mai întîlnit-o deseori și în ziare, acum și mai de mult  - după care nu se făcea să fie agresat dl Iliescu fiindcă ar fi "singurul om politic demn de acest nume din ultimii 20 de ani".
Că nu e frumos să agresezi un autor la lansarea propriei cărți, sînt perfect de acord. Nu e frumos, înainte de toate, să agresezi cărțile, și, dacă minerii delegați de dl Iliescu să facă horticultură în Piața Universității acum 20 de ani s-ar fi conformat acestui principiu, în loc să urineze pe cărți, ar fi fost foarte bine. Că nu e frumos să agresezi o persoană în vîrstă, iarăși sînt de acord, și m-aș fi bucurat ca minerii de acum 20 de ani să menajeze măcar bătrînii, dacă pe tineri îi băteau cu atîta ură de clasă. E bine, în fine, că organele de ordine au intervenit de astă dată, nu ca acum 20 de ani, cînd îi ajutau plini de zel pe mineri să bată, să aresteze, să tortureze.
Pe scurt, sînt perfect de acord cu toți cei care condamnă agresiunea "noilor golani" agitați de la Bookfest, dar de cîte ori argumentul esențial în această condamnare este teza excelenței dlui Iliescu ca politician, eu nu văd înaintea ochilor decît chipul străveziu al studentei care spunea " după Măgurele, nu mă mai tem de moarte, credeam că mor în fiecare clipă". Văd sîngele de pe scările facultății, unde studenții fuseseră fugăriți, tîrîți, izbiți cu capul de trepte, treaptă de treaptă, patru etaje - din cele "boierești", înalte, nu ca scările de bloc socialist; văd cărțile călcate în picioare, inundate deliberat, rupte și desecrate, văd tabla din amfiteatrul Pârvan, cu amenințări cu moartea scrise cu litere strîmbe, și cu sulița ciocănită dintr-o cazma pe care o lăsaseră la vedere, să nu credem că se laudă;  văd dubele în care erau înghesuiți tineri fiindcă aveau o carte în mînă - și o văd și pe bibliotecara plînsă că-i furaseră radioul cu tranzistori.
Nu am negat niciodată evidența: printre activiștii cu privirea tîmpă și cu verbul peltic din era ceaușistă, dl. Iliescu era o stea strălucitoare.

În comparație cu Traian Băsescu, pe de altă parte, dl. Iliescu vorbește civilizat cu adversarii chiar dacă îi acuză de complot contra siguranței statului.

Dar ca dl. Iliescu să fie calificat drept "cel mai mare om politic" doar fiindcă a încercat în 1990 să instaureze un fel de FDUS (nu mai știți? Frontul democrației și unității socialiste, format din PCR, UTC și ODUS, organizația etc. a celor care nu erau membri de partid) - o democrație originală, fără "structuri rigide de partid" - și nu a reușit; doar fiindcă a vrut să lase România în sfera perestroikăi - și nu a reușit; doar fiindcă, în 2000, s-a resemnat să împartă puterea cu Năstase, cu UDMR, cu NATO, cu UE, ș.a.m.d.

Măcar dacă nu ați uita, doamnelor și domnilor, că Ion Iliescu e cel care l-a inventat ministru al transporturilor pe Traian Băsescu...

sâmbătă, 5 iunie 2010

Se închid porțile

Pînă să postez cugetările precedente, mă sună un vechi și drag prieten și, între multe altele (de pildă un excelent banc - Ce deosebire e între Băsescu și Dumnezeu? Dumnezeu nu e crede Băsescu!) îmi spune o (po)veste a cărei comunicare mi se pare imperativă. Anume că, întrebat de o cunoștință cu ce s-a ales de pe urma participării la mitingurile de protest din ultima vreme (înafară de criza de lumbago inevitabilă), i-a răspuns așa: am cîștigat faptul că, de aici înainte, Băsescu & Comp. nu-și mai permit luxul băilor de mulțime. La Suceava, acum cîteva zile, Flutur a fugit din fața unei mulțimi de profesori încruntați; Elena Udrea și-a decomandat în ultimul moment un turneu turistic; Băsescu însuși a anunțat că NU participă, pe rînd, la nici o acțiune care l-ar obliga să coboare din mașina blindată; în fine, s-a anunțat că Ziua Porților Deschise la Cotroceni se amînă pentru o dată care va fi comunicată (citește uitată) ulterior.
Cînd am ajuns în 1996 la Cotroceni, poarta era blindată cu plăci de oțel și în curte trona o tanchetă. În cîteva zile, ambele au fost eliminate. Dl. Băsescu îi poate cere însă acum o mînă de ajutor gralului Vaslie Ionel, sau direct dlui Iliescu, să-l învețe cum să le pună la loc. Poarta de la Muzeul Cotroceni e totuși mai greu de blindat la loc, dar nu imposibil.

Ceci n'est pas la Roumanie

Mă tot gîndesc, de pe 6 mai încoace, "ce-i mînă pe ei în luptă": ce rațiuni politice îi fac să se arunce cu capul înainte - și cu noi de gît - drept în prăpastie. Fidelă unui vechi angajament față de "briciul lui Okham" - principiul care ne propune să nu căutăm motivații complicate cînd cele simple sînt suficiente - am considerat, cel puțin din 2009, că PROSTIA și LĂCOMIA pot da seama de stilul de guvernare PDL, fără să mai punem la socoteală argumente mai sofisticate. Într-adevăr, în etapa Boc/Pogea/Videanu, ți-i puteai ușor imagina la o crîșmă de cartier, la bere, cugetînd ce să faca ca să mai adune ceva parale de la fraieri: bună, dom'le, chestia cu forfetaru', hai sa le-o tragem! Între timp, Boc trîmbița cum o să reformeze el mintenaș aparatul central și local, cum o să dea afară 'j'de mii de funcționari (între timp, o grevă perlată a tuturor acestor victime putative bloca întregul mecanism administrativ), în vreme ce băieții și fetele vesele de la guvernare aruncau cu bani în neștire, în așteptarea marii confruntări electorale.
Bu, dar acum? Chiar își închipuie că pînă în 2012 (un an și jumătate!) o să uităm ce ne fac? Sau, știind precis că nu-i vom uita, fură acum ce-a mai rămas, dau foc la recolte și otrăvesc toate fîntînile?
Am mai spus: dacă ar merita să le atribuim un masterplan, acela ar fi unul de (re-)pauperizare a României, pe care să o strivească și să o domine doar cîțiva oligarhi portocalii reprezentați de Traian Băsescu. Asemeni lui Putin, el ar conduce discreționar, secondat de 1. servicii, și 2. de regii asfaltului, de Bercea Mondialu' și de diferitele sale orătănii de curte - Cocoși, Păun(eșt)i și Aviara Flutur (NB, 1 și 2 interferînd voios).
De asta oare nu-l iartă pe Dinu Patriciu?

joi, 3 iunie 2010

Am primit azi următorul e-mail:

Scrisoare catre Dumnezeu:
 

"Draga Dumnezeu.
Mi i-ai luat recent pe dansatorul meu preferat, Michael Jackson,
pe actorul preferat, Patrick Swayze, 

pe actrița mea preferată - Farah Fawcett. 
Iți reamintesc că politicianul meu preferat este Traian Basescu.

Toate cele bune!"

miercuri, 2 iunie 2010

Wunderkind PDL

Regret că, în loc să vă las să vă bucurați de Mozart și Lipatti - fiecare dintre ei la vremea lor niște copii minune care au devenit apoi niște minuni - vă ofer un alt Wunderkind: nu, nu e vorba de dl. Funeriu,cîndva și el un talent precoce, ci de minunata lui muză, jună și atotștiutoare - dna secretar de stat Badea, cea care suflă vorbă cu vorbă ce are ministrul de spus. Nu am mai văzut asemenea duet,nici măcar în clasele primare, așa că vă invit și pe dvs. să-l admirați pe admirabilul intelectual, savant și reformator. Spiru Haret se răsucește în mormînt de invidie!

Dinu Lipatti - Mozart Piano Sonata No. 8 in A minor 3mov

marți, 1 iunie 2010

Remake

Ca și pe vremea lui Ceașcă, și pe vremea lui Băse circulă bancuri cu o frecvență crescîndă, și de preferință dintre cele mai crude, ca spre finele anilor '80. Există două deosebiri importante: bancurile circulă mult prin e-mail și, mai important, în acest fel vehicularea lor nu mai e anonimă.
Azi am mai primit unul:


ORDONANTA DE URGENTA OUG Nr.24/2010
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,

Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. 1. In urma rapoartelor primite de la Serviciul Roman de Informatii s-a constatat ca cei aproape 6 milioane de pensionari din Romania detin cantitati mari de metale pretioase (aur,argint),pietre pretioase,etc ,si se sustrag de 20 de ani de la contributia lor in domeniul energiei (gaze,etc) aducand grave prejudicii bugetului de stat.S-a estimat ca aceste averi nedeclarate ale pensionarilor reprezinta cam 80% din economia subterana,producand statului roman pagube anuale estimate la 65 miliarde de euro.

Art 2 - Ordonanta Guvernului nr. 10/2008 privind nivelul pensiilor
potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de
stabilire a pensiilor potrivit anexelor nr. II si III la Legea nr. 154/1998 privind
sistemul de stabilire a pensiilor, precum si unele masuri de reglementare a
drepturilor prin legi speciale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 79 din 1 februarie 2008, aprobata cu modificari prin Legea nr. 177/2008, cu
modificarile si completarile ulterioare.se va aplica astfel :

Incepand cu data de 1 iunie 2010,toti pensionarii din Romania vor avea obligativitatea sa depuna pana la data de 30 iunie 2010 declaratiile de avere,pentru a fi impozitate toate bunurile stipulate la Art 1 , dupa cum urmeaza :
- Aurul din gura
- Argintul din par
- Pietrele de de la rinichi
- Plumbul din picioare
- Fierul din incheieturi
- Zaharul din sange
- Gazele emanate pe ascuns,intrucat s-a constat ca pensionarii au un urias potential energetic, neutilizat pana în prezent,si reprezinta o solutie ideala pentru reducerea importului de gaze din Rusia,aducand mari economii la bugetul tarii.La gaze se vor aplica accize in cuantum de 2,5 euro/mc de productie,estimata de catre specialistii Guvernului pe baza de teste si masuratori individuale foarte exacte.

Să trăiți bine!

Un copil se intoarce de la școală acasă, obosit și infometat, și o intreabă pe maică-sa:

-Mamaă, ce avem de mîncare?

-Nimic, fiule.

Băiatul privește papagalul pe care-l au în casă și iar intreabă:

-Mamă, de ce nu mîncăm papagal la cuptor?

-N-avem gaz.

-Dar la reșou?

-Ne-au taiat curentul.

-Sau papagal prajit?

-N-avem nici un pic de ulei.



La care papagalul începe să strige:

-Să trăiasca BASE!!!... Haha! VIVA TRAIAN!!!

Să trăiți bine !!!

Ion Barbu: Foaie pentru minte, inimă și caricatură

Ion Barbu: Foaie pentru minte, inimă și caricatură

La această adresă, derivată din blogul lui Dorin Tudoran, pe care îl îinvidiez cordial, găsiți blogul caricaturistului Ion Barbu: găsiți-l!