joi, 6 ianuarie 2011

Andrei Marga despre Legea educației

Delirul lui Traian Băsescu
de Andrei MARGA
Corect Politics, 6 ianuarie 2011

Traian Basescu ma obliga sa-i raspund din nou. O fac fara sa reiau ceea ce am spus recent in replica ”Esecul imposturii”. Este clar, dupa deliranta sa declaratie din 4 ianuarie 2011, ca, fiindu-i frica de caderea in sondaje si de alegeri, el promulga la repezeala o Lege a Educatiei prin care vrea sa transforme din timp directori de scoli si licee si rectori in agentii sai electorali.El stie ca altfel il asteapta procesele (flota navala, uzurparea constitutionala si altele). Poate de aceea, in declaratia sa nici nu mai apar termeni, pentru el blamati, precum ”profesori” sau ”autonomie universitara”.
Fac sapte observatii factuale, cat se poate de succint.
Prima este ca reforma 1996-2000 a permis incheierea pozitiva, deja in mai 2000, a negocierilor de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana pe capitolul ”Educatie si formare profesionala” (primul capitol incheiat de tara noastra), spre cinstea slujitorilor scolii romanesti. A fost singura reforma din Romania evaluata pozitiv de agentii internationale. Faptul este atestat de documente care sunt publice.
A doua observatie este ca tocmai Traian Basescu si persoanele numite de el au stricat invatamantul. Cele mai gresite masuri au fost luate in 2005-2006, iar faptul se poate atesta, de asemenea, pe acte, cu precizie.
A treia este ca toate, absolut toate solutiile din legea 2011, cu care se lauda Traian Basescu (curriculum la dispozitia scolii, descentralizare si integrare in comunitate, raspunderea publica a universitatilor, finantarea per capita, ierarhizarea universitatilor, abolirea vechimii in accesul pe postul de profesor, concursul pentru decanat si rectorat, masurile anticoruptie si multe altele) sunt preluate din ”reforma Marga”, pentru a-l cita pe preopinent. (Se poate observa, de pilda, volumul Andrei Marga, ”Anii reformei (1997-2000)”, EFES, Cluj, 2007, 570 p.). Traian Basescu a integrat solutiile plagiate intr-o politizare primitiva, care nu se mai practica in Europa, a invatamantului.
A patra este ca opozitia la Legea Educatiei nu inseamna adversitate fata de reforma (Traian Basescu, de altfel, n-a putut face nici macar reforma transporturilor, succesorul sau din 2005 trebuind sa incheie negocierile de la Bruxelles). Chiar parlamentari ai PDL i-au spus, la Cotroceni, ca ”legea e proasta” si ”centralizeaza excesiv invatamantul”. Reprezentanti ai Uniunii Europene au exprimat, la Bucuresti, o opinie similara. Nici o forta din invatamant - sindicate, parinti, studenti, profesori - nu a agreat eronata lege a lui Traian Basescu.
A cincea este ca Traian Basescu vorbeste, ca in 2004, de ”baroni” (acum ii gaseste in universitati), de plagiat, nepotism, privilegii ale profesorilor. In toate se insala sau minte. Pe plagiatori, daca il intereseaza, ii gaseste inainte de toate printre cei care il consiliaza. Ce nepotism e mai exemplar decat promovarea unei odrasle agramate in institutii respectabile ale noii Europe? Nici un profesor nu are privilegii. Iar clanurile, daca au existat, au fost tocmai in universitatile protejate de Traian Basescu (una a si creat, de altfel, un partid de buzunar al acestuia).
A sasea este ca, dupa ce a mobilizat angajati contra pensionari, nebugetari contra bugetari, tineri contra celor mai putini tineri etc., Traian Basescu incita acum asistentii si lectorii contra profesorilor universitari. Astfel de ”minirevolutii culturale” nu au dat rezultate nici in 1952, nici alta data. In fapt, Traian Basescu e cel care este la originea opririi, in 2009, a concursurilor pentru posturi didactice, el este sursa taierii salariilor si veniturilor, care au lovit in aceste grade didactice. Profesorii universitari, previzibil izgoniti de un presedinte iresponsabil, vor fi buni in universitati din alte tari. Castiga astfel Romania? Din pacate, nu! Tocmai intr-o epoca in care fiecare tara isi gospodareste cu parcimonie specialistii (Italia, Germania, Franta si alte tari au luat deja masuri in acest sens)!
A saptea este ca in orice pozitie pe care am detinut-o - ca ministru sau ca rector - veniturile personalului, de la profesor la rector, au fost una dintre grijile mele si au crescut in mod legal. In 2000 s-au marit salariile in invatamantul din tara cu peste 45%. Bugetul Universitatii Babes-Bolyai a avut aproape in fiecare an excedente din venituri proprii, iar cei care au lucrat au avut venituri stimulative. Nu se pot obtine performante fara a-i sprijini pe oameni.
Nu mai insist asupra aberatiilor din declaratia lui Traian Basescu: ”directorii sunt mai mari decat rectorii”, ”concurenta intre unitatile scolare”, ”suntem la finalul unei dezbateri care a durat patru ani” etc., care se demit de la sine pentru orice om normal. Reamintesc doar ca SUA aplica in momentul de fata programul Obama-Biden de reforma a educatiei. Una dintre optiunile majore ale reformei este asigurarea ”valorii si demnitatii profesorului”. Traian Basescu a ajuns sa decida lucruri la care nu se pricepe. El este prost consiliat si vrea acum o reforma impotriva profesorilor. O astfel de reforma nu a reusit nicaieri, iar un om catusi de putin cultivat sau macar cu scaun la cap nici nu o mai incearca. Ne consolam deocamdata cu observatia unui cititor: escrocheria este insusirea unor semeni, dar Traian Basescu abuzeaza de ea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu