joi, 16 iunie 2011

Muieți îs posmagii?

Cine l-a pus pe Traian Băsescu să lanseze petarda regionalizării în plină ofensivă autonomistă a secuilor ori e prost, ori îi vrea capul. O dezbatere publică necesară, dar deloc urgentă, a devenit combustibilul celor mai negre aprehensiuni identitare ale românilor în legătură cu Ardealul, în contextul unei escaladări stupide a retoricii separatiste a maghiarimii. Gîndiți-vă cum ar fi intrat în ebuliție "frații noștri de peste Prut" dacă la București ar fi fost la putere un guvern "România Mare", în vreme ce la Chișinău o coaliție cu totul impopulară ar fi rezistat la putere doar fiindcă ar fi fost susținutâ de unioniștii cei mai radicali...Ce s-ar mai fi strigat, și aici, și acolo, Basarabia - pămînt românesc!
Să facem un pas mai în spate și să privim cu răceala necesară în jur. Ce vedem oare? Orban Viktor vrea să cîștige voturi pe seama segregaționismului celui mai primitiv, Traian Băsescu vrea să cîștige voturi năucind o țară întreagă.
Nu e vina lui Băsescu că e iresponsabil, e vina televiziunilor că, imaginîndu-și că-l contracarează, îl scot de la naftalină ba pe Vadim, ba pe Funar, de parcă ne-ar da cu tifla spunîndu-ne "uite că tot ei aveau dreptate..."
Ne bîntuie o sumă de frici nejustificate rațional, ci doar afectiv: teama că o țară de 10 milioane de locuitori (destul de hotărîți, drept e) va reuși să rupă în două o țară de 22 de milioane, cu o tradiție politică și ostășească multiseculară. O altă frică, la fel de copilărească, că un partid de 9% va reuși să fure/cumpere voturi cît să redevină majoritar. Ambele spaime par iraționale - și chiar sînt, în măsura în care nu stăm prostiți de caniculă să întrebăm, ca personajul lui Creangă, "Muieți îs posmagii?"
Nu consider că soluția acestor dileme este aceea de a sta cu pușca în mînă. Dar unde e marea diplomație românească, datoare să protejeze interesul național? Unde sînt militanții partidelor unite contra Agentului Portocaliu, care să bată la fiecare ușă, să explice fiecărui cetățean ce are de pierdut dacă PDL continuă să se joace cu focul? Unde e o coaliție de bine a minorității raționale din politica românească, care să lase retorica de-o parte și să le explice românilor că, dacă nu mai scot ochii scriitorilor maghiari, nu-i va bombarda nimeni, iar secuilor - că autonomia lor îi păgubește mai ales pe ei înșiși, de vreme ce, le place sau nu, ei sînt cei care trăiesc pe spezele bucureștenilor și chiar ale băcăoanilor, nu invers? Unde e vocea rațională care să explice că între autonomie și secesiune e o diferență nu doar semantică, ci și existențială?
Și de ce - oare- agenda politică a USL seamănă atît de flagrant cu agenda politică a PSD?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu