luni, 16 iulie 2012

DA la Timişoara! DA în toată ţara!

Discurs Crin Antonescu, la mitingul pro-referendum organizat de societatea civilă la Timişoara 15 iulie 2012
Material publicat de: Radu Zlati
copyright Realitatea.net
Bună seara Timişoara,
Bună seara prieteni,
Sunt pentru cel puţin câteva zile preşedintele României şi dacă aş fi avut ocazia pentru o singură zi să fiu preşedintele României aş fi venit, cum vin azi la Timişoara, să vă mulţumesc în numele tuturor românilor vouă, timişorenilor, pentru Libertate. Fără voi, fără sacrificiul timişorenilor, fără curajul lor, istoria România n-ar fi avut pagina de Libertate pe care o trăim. Vă sunt recunoscător şi vă mulţumesc!
Nu ştiu dacă în perioada acestei campanii electorale pentru Referendum voi mai merge într-un alt oraş, nu ştiu dacă voi mai merge la un alt miting, dar am venit azi la Timişoara pentru a vă spune dumneavoastră, şi de aici de la Timişoara întregii ţări, câteva lucruri în care cred.
Dragii mei, eu nu umblu cu copii în braţe în timpul campaniei electorale, eu nu lovesc copii în timpul campaniei electorale, eu nu rânjesc şi nu plâng în campaniile electorale, eu nu fur şi nu mint, eu vreau cu adevărat Justiţie dreapta şi eu vreau cu adevărat Democraţie şi Stat de drept, şi vreau aceste lucruri în numele vostru. Vreau aceste lucruri în numele tuturor oamenilor din această ţară, care vor să trăiască normal.
Astăzi Traian Băsescu şi oamenii săi ştiind că nu mai au credibilitate, ştiind că nu mai pot minţi românii, ne ameninţă cu un singur lucru, ne ameninţă cu Europa, cu Uniunea Europeană, cu Germania, cu America. Şi eu vreau să spun următorul lucru: România, şi deci Europa, suntem noi, cei care, DA, vom veni la Referendum şi ne vom pronunţa. Şi vreau în numele vostru şi în numele tuturor românilor care cred în demnitatea noastră naţională, în destinul nostru european, în democraţie, în stat de drept, în Justiţie liberă, vreau să le spun în numele vostru tuturor prietenilor noştri din Occident, în limba germană: «Ich bin ein Berliner!» – «Şi eu sunt berlinez!».
Acum 50 de ani aproape, preşedintele John Fitzgerald Kennedy s-a dus la Berlin atunci când Germania liberă a fost despărţită de un zid de restul ei de ţară, atunci când armata sovietică asedia Berlinul liber, şi atunci Kennedy le-a dat această încurajare şi le-a spus, preşedintele Statelor Unite, tuturor germanilor şi tuturor europenilor în limba germană: «Ich bin ein Berliner!». Acum, în numele vostru, le spun prietenilor noştri occidentali: Noi suntem berlinezi, adică noi suntem europeni, noi împărţim aceleaşi valori şi aceleaşi idealuri cu voi. Voi sunteţi noi, şi voi sunteţi noi.
DA, vrem stat de drept cu adevărat în România şi de ceea venim la Referendum şi ne hotărâm destinul. DA, vrem Justiţie independentă în România pentru că nu noi, eu şi dumneavoastră, avem dosare blocate, puse deoparte, ci Traian Băsescu. Nu pe noi ne-a evitat Justiţia, ci pe apropiaţii lui. DA, vrem dreptate, libertate, civilizaţie europeană şi Timişoara e primul oraş din România îndreptăţit să spună asta Europei: «Noi suntem berlinezi, în sensul că noi suntem occidentali, democraţi, oameni deschişi spre viitor.»
DA, trebuie ca fiecare român să vină la Referendum şi să-şi spună cuvântul pentru că aceşti oameni ne-au furat, ne-au furat banii din Bugetul public, ne-au furat voturile din Parlament, votând şi promulgând legi numărate pe furate în văzul întregii ţări şi, mai ales, aceşti oameni încearcă acum să ne fure memoria. Şi sunt aici, timişoreni, pentru a vă aminti ceea ce nu poate fi furat din memoria noastră, spre a vă aminti că Europa nu ne-a primit pentru că ne-au dus acolo Traian Băsescu şi Monica Macovei.
N-are nimeni dreptul, nici Traian Băsescu, nici Monica Macovei, nimeni altcineva, să ceară ieşirea României din Europa, pentru că România este în Europa prin sacrificiul sutelor de mii de oameni morţi în temniţele comuniste, atunci când n-am avut norocul ca un preşedinte american să vină la Bucureşti şi să spună: «Şi eu sunt român!». România este în Europa prin jertfa curată a miilor de tineri ai Timişoarei în Decembrie ’89. Nu ştiu cum întâmpină noaptea Traian Băsescu şi Monica Macovei. La uşa conştiinţei mele, în pragul fiecărei nopţi, apar ei cei mai frumoşi dintre noi care au căzut atunci şi mă întreabă în fiecare noapte şi vă întreabă în fiecare noapte: «Ce aţi făcut cu sângele nostru? Ce aţi făcut cu viaţa noastră? Ce aţi făcut cu jertfa noastră întreagă şi curată?».
În 1989, decembrie, oameni aceia şi-au dat viaţa. Mulţi dintre noi erau pe străzi, Traian Băsescu se ascundea într-un birou al nomenclaturii comuniste, după cum singur a mărturisit, iar Monica Macovei era procuror comunist. Nu ne pot scoate din Europa.
În 13-15 iunie, la mineriade, noi, oameni ca noi, eram bătuţi, alergaţi, protestam în Bucureşti, în Timişoara, în toată ţara. Traian Băsescu era în Guvernul lui Iliescu şi organiza trenurile pentru mineri, iar Monica Macovei era procuror al regimului Iliescu. Nu a zis nimic atunci, nici un cuvânt. Nu ne pot scoate Băsescu şi Macovei din Europa!
România, indiferent că e condusă de Băsescu, de Antonescu, de oricine altcineva, are dreptul şi are obligaţia să considere Europa definitiv partea a sa, parte a culturii sale, parte a istoriei sale, parte a viitorului său. Nu există Europă deplină fără România şi nu există Românie întreagă fără apartenenţa la Europa.
Trăiască Europa!
Trăiască România!
Trăiască democraţia şi statul de drept!
DA. Prieteni sunt aici pentru a spune azi, de aici de la Timişoara, tuturor elitelor intelectuale, profesionale, spirituale ale României: DA, implicaţi-vă, lămuriţi lucrurile, faceţi-vă datoria faţă de naţiunea aceasta atât de încercată şi luminaţi-i drumul către propriul ei viitor!
Sunt aici pentru a le spune de la Timişoara tuturor tinerilor: DA, veniţi la referendum şi hotărâţi-vă viitorul! Sunt aici pentru a le spune de la Timişoara acum tuturor oamenilor liberi ai României: DA, veniţi şi pecetluiţi viitorul unit european şi democratic al României! DA la Timişoara! DA în toată ţara!”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu