luni, 23 iulie 2012

SCRISOARE CĂTRE OFICIALII UE


 
Către:
Președintele Consiliului European, ES Herman Achille Van Rompuy
Președintele Comisiei Europene, ES Jose Manuel Durao Barroso
Vice-Președintele Comisiei Europene, ES Viviane Reding
Comisarul European pentru Afaceri Interne, ES Cecilia Malmstrom
Secretarul General al Comisiei Europene, Dna. Catherine Day

București, 23 iulie 2012

Excelențele Voastre,
Suntem un grup de intelectuali români – savanţi, universitari, cercetători în domeniul ştiinţelor fundamentale, aplicative şi umaniste, scriitori şi artişti. Unii suntem veterani ai mişcării democratice din România, alţii – reprezentanţi ai unor generaţii mai tinere, dar toţi suntem apărători fervenţi ai valorilor europene.  Mulţi dintre noi nu sunt implicaţi în niciun fel în politică; unii au afilieri şi simpatii dintre cele mai diferite. Exprimăm aici un punct de vedere non-partizan. Singurul nostru scop este acela de a apăra principiile democratice şi statul de drept, aşa cum am făcut-o mereu începând din decembrie 1989.

Suntem acum profund îngrijoraţi de reacţiile externe la recentele evenimente politice din ţara noastră. Sperăm ca această scrisoare să ajute la clarificarea oricăror concepţii eronate cu privire la situaţia curentă şi va deschide un dialog în legătură cu viitorul. Căci suntem profund preocupaţi de recentele acuzaţii care pretind că Parlamentul şi Guvernul României ar fi subminat statul de drept şi independenţa justiţiei în încercarea de a-l demite pe preşedintele Traian Băsescu. E greu pentru noi să vedem că reprezentanţi de seamă ai Uniunii Europene îşi exprimă poziţia, ignorând un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars. Această poziţie nu a putut fi formulată decât pe temeiul unor informaţii înşelătoare sau incomplete cu privire la adevărata natură a situaţiei din România.

Vă rugăm să ne permiteţi ca, folosind experienţa noastră de cercetare şi cunoaşterea directă a climatului politic din ţara noastră, să vă prezentăm doar câteva puncte pe scurt:

·      Curtea Constituţională nu este parte a sistemului judiciar independent din România. Este vorba de o instituţie unde numirile se fac politic şi care are ca unică vocaţie arbitrajul în chestiuni constituţionale.

·      Curtea Constituţională a recunoscut că, substituindu-se Primului Ministru, Preşedintele Basescu a încălcat principiul fundamental al separaţiei şi echilibrului puterilor. Guvernul României nu a mai răspuns în faţa Parlamentului, aşa cum se întâmplă în toate statele democratice din Uniunea Europeană, ci în fapt în faţa Preşedintelui, ca în Federaţia Rusă. Parlamentul a tins să devină o cochilie vidă, atunci când majoritatea guvernamentală nu a avut voie să voteze de câte ori exista riscul unei opinii disidente. În consecinţă, aşa cum a recunoscut-o Curtea Constituţională, suspendarea Preşedintelui este conformă cu Constituţia României şi urmează să fie confirmată sau nu de un referendum naţional, organizat de asemenea în strictul respect al legii.

Preşedintele Băsescu vorbeşte deschis şi liber despre rolul său de jucător, în ciuda faptului că un atare rol contravine definiţiei constituţionale a Preşedintelui României ca mediator. Alte incidente recente confirmă temerile noastre referitoare la modul în care Preşedintele Băsescu îşi înţelege competenţele.

·      În 2009, Parlamentul a votat o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, care a fost demis în conformitate cu legea. Preşedintele a refuzat să accepte propunerea majorităţii, cum se cuvenea, şi nu l-a desemnat drept Prim Ministru pe dl. Klaus Johannis, Primarul Municipiului Sibiu, susţinut de o largă majoritate, ci a prelungit mandatul Guvernului demis, doar ca să fie sigur că o echipă favorabilă îi va organiza realegerea ca Preşedinte al României.

·      Preşedintele a declarat în direct într-un interviu televizat că i-a numit din proprie voinţă pe cei doi şefi ai Serviciilor Secrete care, în conformitate cu legea, trebuie să fie numiţi de Parlament. De curând a adăugat că ”aproape s-a decis” cu privire la persoana viitorului Procuror General care, în conformitate cu legea, este propus de către Ministrul Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, organism independent.

·      Acum câteva zile, Preşedintele i-a povestit în direct unui reporter TV că, atunci când Cancelarul Germaniei, dna Angela Merkel, l-a întrebat dacă există în Constituţia României reglementări privitoare la suspendarea Preşedintelui, el i-a răspuns că nu, nu există. A fost poate o eroare de exprimare, dar cum să lăsăm soarta ţării noastre în asemenea mâini? Articolul 95 al Constituţiei României este explicit şi defineşte procedura de suspendare, de la iniţierea ei la sfârşitul procesului; faptul că în Constituţia Germaniei sau a oricărui alt stat din Uniune Europeană nu există o asemenea prevedere nu are nicio semnificaţie în această materie.

Iată de ce, în ultimii ani, cetăţenii obişnuiţi ai României au devenit tot mai îngrijoraţi de acţiunile întreprinse de Preşedintele Băsescu şi de apropiaţii săi. Ei au fost votaţi pe baza unui program de justiţie, echitate şi bunăstare a cetăţenilor. Dimpotrivă, Preşedintele însuşi a asumat un rol executiv direct când a iniţiat tăieri sălbatice ale salariilor şi pensiilor, fie că era vorba de profesori, de militari, de cadre medicale, de judecători şi funcţionari publici, decimând astfel clasa mijlocie în formare. În acelaşi timp, fondurile publice care-i plăteau pe clienţii partidului dominant au crescut an de an, în dispreţul retoricii de austeritate generală.

Poate încă şi mai îngrijorătoare au devenit manifestările de intoleranţă printre susţinătorii Preşedintelui. Lideri ai partidului care-l susţine au declarat că minoritatea rromă din România este “genetic programată” să încalce legile. Ni se repetă constant – în ecou cu declaraţiile Preşedintelui – că idealul european al unei societăţi care garantează o viaţă decentă pentru toţi este perimat, şi ar trebui să fie înlocuit de o societate “competitivă” în care doar cei mai adaptaţi şi mai puternici să supravieţuiască. Această formă brutală de darwinism social este opusul valorilor democratice ale Uniunii Europene, aşa cum le-am adoptat cu entuziasm în ultimii douăzeci de ani.

Acestea sunt doar câteva dintre evenimentele recente care au făcut să explodeze în iarna trecută demonstraţii civice în peste 60 de oraşe ale României. Referendumul din 29 iulie este expresia faptului că societatea românească refuză intoleranţa şi discrepanţele economice din ultimii ani. Sperăm cu toată sinceritatea că acest referendum va dovedi că idealurile democratice au rădăcini adânci în societatea românească, sunt vibrante şi pline de viaţă.

Apreciem din toată inima timpul şi preocuparea pe care le cheltuiţi pentru examinarea contextului pe care l-am evocat, şi care priveşte climatul politic al României într-un moment delicat. Sperăm că declaraţiile dvs de susţinere a democraţiei în România vor reflecta de asemeni aceste fapte complexe şi că, împreună, putem continua să lucrăm în interesul nostru comun pentru un viitor democratic, prosper şi tolerant deopotrivă pentru România şi pentru Uniunea Europeană.

Cu deosebită considerație,
Prof. dr. Nicolae Anastasiu, membru corespondent al Academiei Române,  professor emeritus, Universitatea din București.

Prof. dr. Liviu Antonesei, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea  « Al. I .Cuza » Iasi ; scriitor, jurnalist.

Prof. dr. Vasile Astarastoae, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie « Gr. T. Popa », Iasi, Președintele Colegiul Medicilor din Romania

Horia Barna, scriitor, traducător

Prof. dr. Lavinia Bârlogeanu, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București

Dr. Vlad Bedros, Universitatea  Națională de Artă din București

Corina Bernic, scriitor, traducător ; manager  pentru Europa Centrală și de Est a programelor Robert Bosch Stiftung

Prof. dr. Dr.Andrei Bodiu, scriitor

Lect. Dr. Valentin – Victor Bottez, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Prof. dr. Romulus Brancoveanu, Facultatea de Filozofie, Universitatea din București

Bianca Burta-Cernat, critic literar

Anca Calangiu,filolog, tradcător

Dr. Ileana Cazan, cercetător științific I, director adjunct al Institutului de Istorie ”Nicolae Iorga” al Academiei Române

Paul Cernat, critic literar

Dr. Marius Chelcu, Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" al Academiei Române, Iași

Conf. Dr. Mihai Chioveanu, Facultatea de Științe Politice a Universității din București ; delegat al României în Task Force for International Cooperation on Holocaust Education, Remembrance and Research.

Conf. Dr. Mirana Cioba, Facultatea de Limbi și literaturi Străine, Universitatea din București, catedra de limbi Ibero-Romanice

Conf. Dr. Alin Ciupală, Departamentul de Istorie a românilor, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Dr. Razvan  Constantinescu, DrMed., Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T. Popa”, Iasi, medic primar, Centrul de Gasteroenterologie și Hepatologie

Lect. Dr. Emanuel  Copilas, Ph.D Facultatea de științe politice, “Universitatea de Vest” Timisoara

Prof. dr.  Emil Coșeru, Universitatea de Artă « George Enescu », București 

Marius Costa, DrMed.,

Annia Costa, jurnalist

Dr. Ing. Eugen Cuteanu

Dorin David, cercetător, Universitatea “Transilvania” Brasov

Iarina Demian, actriță, regisor, scriitor.

Georgeta Dimisianu, editor

Nicolae Iordan-Constantinescu, PhD, profesor asociate, Universitatea FInanțe - Bănci, Bucuresti

Prof. dr. Octavian G. Duliu, Facultatea de Fizică, Universittea din București

Șerban Foarţă, scriitor

Ildiko Gabor -Foarţă, psiholog, traducător

Dr. Monica Ghetz, scriitor

Marius Ghilezan, scriitor

Dr. Cristian E. Ghita, cercetător post-doctoral, Universitatea din București

Prof. dr. Mihai Dinu Gheorghiu, Universitatea « Al. I .Cuza » Iasi

Prof. dr. Mihaela Grancea, Universitatea « Lucian Blaga » Sibiu

Andreea Grecu, PhD, manager cultural, Asociația Operatorilor Culturali din România

Prof. dr. Ladislau Gyemant, Directorul Institutului de Iudaistică, Universitatea Babes-Bolyai, Cluj

Prof. dr. Constantin Hlihor, Decanul Facultății de Istorie, Universitatea Creștină "Dimitrie Cantemir", București

Octavian Hoandra, scriitor, jurnalist

Prof. dr. Adrian Paul Iliescu. Facultatea de Filosofie, Universitatea din București

Eugen Ionescu, DrMed., Hospices Civils de Lyon

Dr. Corina Iosif, cercetător științific, Institutul de  Etnografie al Academiei Române, Cluj – Napoca

Lect. Dr. Ruxandra Ivan, Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București

Florin Lazarescu, scriitor

Prof. dr. Ion Bogdan Lefter, critic literar, analist cultural și politic, scriitor, Facultatea de Litere, Universitatea din București

Prof. dr. Sabin Adrian Luca, Universitatea “Lucian Blaga”, Director General al Muzeului Brukenthal, Sibiu

Prof. dr. Ecaterina Lung, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Prof. dr. Coman Lupu, Facultatea de Limbi și Literaturi străine, Universitatea din București

Dr. Alexandru Mamina cercetător științțific, institutul de Istorie « Nicolae Iorga » al Academiei Române, București

Sorin Mărculescu, scriitor

Prof. dr. Tudor A. Marian, professor emeritus de Fizică,  Universitatea din București

Prof. dr. Paulina Marian,  profesor de Fizică,  Universitatea din București

Conf. Dr. Alexandra Mitrea, decanul facultății de Litere și Arte, Universitatea “Lucian Blaga”, Sibiu

Lect. Dr. Adrian Muraru, Universitatea « Al. I. Cuza » Iasi

Prof. dr. Oana Muraruș, Facultatea de litere, Universitatea din București

Prof. dr. Marina Muresanu Ionescu, Facultatea de limbă și literatură franceză, Universitatea « Al. I .Cuza »  Iasi

Dr. Carmen Musat, Facultatea de Litere, Universitatea din București; redactor șef, “Observatorul Cultural” București

Dr. Lucian Nastasa-Kovács, Institutul de Istorie "George Barițiu" al Academiei Române,, Cluj – Napoca

Pof. Dr. Victor Neumann, Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara, director (din 2008) al Școlii Doctorale Internaționale de Istorie Conceptuală „Reinhart Koselleck” din cadrul Universității de Vest din Timișoara

Viorica Niscov, cercetător, traducător

Prof. dr. Gheorghe Vlad Nistor, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Conf. Dr. Cristian Olariu, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Dr. Marius Oprea, directorul Departamentului de Investigații Speciale, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoriei Exilului Românesc

Alexandru Pecican, regizor

Prof. dr. Ovidiu Pecican, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babes-Bolyai Cluj-Napoca, membru în COnsiliul Național al Uniunii Scriitorilor 

Dr. Emanuel Petac, conservator al Cabinetului Numismatic al Bibliotecii Academiei Române

Prof. dr. Zoe Petre, professor emeritus de istorie antică, Universitatea din București

Dr. Zeno Karl Pinter, membru corespondent al Institutului Arheologic German, (DAI), Președintele Comisiei Naționale de Arheologie

Prof. dr. Cristian Pîrvulescu, SNSPA, președinte Pro Democratia

Acad. Prof. dr. Ioan-Aurel Pop, Rectorul Universității « Babes Bolyai », Cluj – Napoca

Prof. dr. Grigore Popescu Arbore, Chief Technology Officer, The National Research Council / CNR, Institute of Marine Sciences / ISMAR, Venice – Italy

Lect, dr. Simona Popescu, PhD, Facultatea de Litere, Universitatea din București ; scriitor,

Iulia Popovici, critic literar

Prof. dr. Mihai Retegan, DHC Universitatea Ovidius, Constanta, Departamentul de Istorie a Românilor, Facultatea de Istorie, Universitatea din București

Prof. dr. Zoltan Rostas, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București

Prof. dr. Michael Shafir, professor emeritus, Universitatea « Babes-Bolyai » Cluj

Prof. dr. Cezar Sigmirean, Universitatea "Petru Maior", Targu-Mures

Conf. Dr. Elena Șaulea, UNATC, București

Ovidiu Șimonca, jurnalist, redactor șef adjunct, “Observator cultural”

Prof. dr. Monica Spiridon, PhD, habilit. , Universitatea din București,   Membru al    Academia Europea, Vicepreședinte al  International Comparative Literature Association (ICLA), Chair to the  Experts Panel of Literature, European Science Foundation ( Program ERIH), Membru al  The European Pool of Reviewers, Evaluator of the European Research Council (" Bringing Great Ideas to Life", Panel SH5)

Prof. Dr. Filip Stanciu, Rectorul Universității “Lumina” din București

Cornel Apostol Stanescu, fost Director General al Nvățământului SUperior și Cercetării, Ministerul Educației

Prof. dr. Constantin Stoenescu, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București

Liviu Ioan Stoiciu, scriitor, publicist

Dr. Alexandru Suceveanu, emeritus director adjunct,  Institutul de Arheologie “Vasile Parvan” al Academiei Române, Bucharest

Prof. dr. Stelian Tanase, scriitor

Prof. dr. Antoaneta Tanasescu, Facultatea de Litere, Universitatea din București, 

Prof. dr. Nicolae Serban Tanaşoca, Directorul Institutului de Studii Sud-est auropene al Academiei Române 

Lucian Dan Teodorovici, scriitor

Conf. Dr. Zoltan Tibori Szabo, Departamentul de Științe Politice, Administrație și Comunicare, Universitatea “Babes-Bolyai”, Cluj-Napoca

Conf. Dr. Nicolae Toboşaru, Universitatea din Oradea, Masteratul de Studii de securitate Euopeană

Prof. dr. Florin Țurcanu, Facultatea de Stiințe Politice, Universitatea din București 

Dr. Silviu Vacaru, Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" al Academiei ROmâne,  Iasi

Alexa Visarion, regizor

Conf. Dr. Viorel Vizureanu, PhD, Facultatea de FIlosofie, Universitatea din București.

Prof. dr. Laurentiu Vlad, facultatea de Științe Politice, Universitatea din București

Lect. Dr. Felicia Waldman, Universitatea din București

Lect, dr, Daniela Zaharia, PhD, Departamentul de Istorie Antică, Arheologie și Istoria Artei, Facultatea de Istorie, Universitatea din București


LISTA RAMÂNE DESCHISĂ.
Persoanele care doresc să semneze pot să anunțe pe acest blog.

Add., 24 iulie:
Direct sau prin intermediarul blogului lui Stelian Tănase, am primit solicitarea de a adăuga pe lista semnatarilor mai multe persoane care și-au manifestat aocordul cu textul scrisorii după publicarea ei. Iată lista de azi:
 
Vasile Baghiu,  scriitor
Mircea Bostan, scriitor
Călin Cainap, medic
Simona Cainap, medic
Prof. Marilena Rodica Chiretu, traducator, scriitoare
Prof. dr. Pompiliu Comșa, Facultatea de Stiinte ale Comunicarii si Jurnalism, Universitatea APOLLONIA, Iași
prof.univ.dr.Emil Coșeru, Univ.arte ''G.Enescu'' Iași
Dan David,  scriitor
Acad.prof.dr. Sorin Dumitrescu, pictor
Doina Dumitrescu, grafician
Monica Dumitrescu, filolog
Prof.dr. Constantin Flondor, pictor Timișoara
Ioana Geacăr, scriitoare
Lector dr. Cristian Luca, Departamentul de Istorie, Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Prof. Dr. Mihai Nicolescu, Universitatea de Medicina Carol Davila, Bucuresti
Damian Oancea, actor
Daniel Raduta -scenograf
Dr. Mihnea Strain, sef de lucrari UMF Timisoara
Victor Tănase, profesor
Dr. ing. Nicolae Țăran, analist economic 
Marius Varvaroi, violonist
Dr. George Calalb, Presedintele Conventiei Medicilor Democrati din Romania 1992-200
Ing. Mihai Costoiu, rectorul Universității "Politehnica", București
Florin Iaru, poet
Dr. Cicerone Ionescu, matematician
Oana Buhan-Ionescu, filolog, M.A., E.M.B.A.
Radu Bogdan Matei, Specialist Relații Internaționale și Studii Europene, Universitatea din Haga
Alexandru Petria, scriitor
Doina Popescu, jurnalist
Adrian Rusu, arhitect
Lect. dr. Adrian Niculescu,  SNSPA
Dana Scumpu - functionar public
Liliana Tirel, profesor
Prof. univ. dr. emeritus Nicolae Ursulescu, Facultatea de Istorie, Universitatea "Al. I. Cuza" Iasi.
 

Add. 25 iulie
Prof. univ. dr. Ioana Vintilă-Rădulescu, Institutul de Lingvistică Iorgu Iordan - Al. Rosetti al Academiei Române
Prof.dr. Antoaneta Olteanu, Universitatea din Bucuresti, Facultatea de Limbi și Literaturi Straine
Prof. dr. Antal Lukacz, Facultatea de Istorie, Universitatea din București
Conf. dr. Emilian Alexandrescu, Facultatea de Istorie, Universitatea din București
Conf. univ. dr. Dan-Şerban Sava, Facultatea de Litere şi Arte, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu.
Alexandru Dobrescu, scriitor
Ing. Florin Leontescu, geochimist
Prof. dr. Radu Străin
Anamaria Străin, profesor
Daniela Străin, inginer
Doina Popescu, jurnalist
Dr. ing. Dan Vasilache, cercetător științific principal I
dr. Florin Panaite, cercetator științific, Institutul de Matematică al Academiei Române.
George Mihail Vlăsceanu, student
Lect.dr. Daniel Ciurel, Facultatea de Jurnalism, Comunicare și Limbi Moderne, Universitatea “Tibiscus”, Timișoara
Cătălina Constantinescu, doctor in filologie, hispanista
Prof. Georgeta  Bălășoiu, Biblioteca Universitatii "Politehnica" din Timisoara,
Prof.dr.ing. Victor Bălășoiu, Facultatea de Mecanică, Universitatea Politehnică din Timișoara,
Iulian Fulger, B'nai B'rith International Member, Managing Partner  -  Eden Qualified Advices , Bucharest 
Georghe Petrov, cercetător, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Cluj
Mihai Ciucă, director executiv Asociatia ProLogos
Cristina Ciobanu, artist plastic,  Președinte al Fundației culturale romano-finlandeze "FINROART XXI", Scenograf al Teatrului Municipal Bacovia
Adela Cristea, managing partner Ascent Group
Cristina Oltean, medic rezident in Cluj- Napoca
Conf. dr. Dorin Ştefănescu, scriitor, Universitatea Petru Maior, Târgu-Mureş
dr. Horia Patrascu, Facultatea de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza din Iasi
Olga Popescu,  pictor
Emil Pantelimon, absolvent al Facultatii de Stiinte Politice al Universitatii Bucuresti, Asistent Manager General Festivalul Internațioanl "George Enescu".
Dan Stoica, scriitor, regizor, fotograf, Viena
prof.univ. Pompiliu Comșa
Eugen Borcoci, Universitatea Politehnica Bucuresti
Manuela Danescu, medic, expert in protectia drepturilor copilului.
Laura-Raluca Perșoiu, doctorand in limbi straine, Universitatea "Pablo de Olavide", Sevilla, Spania, traducator
Liceul "George Calinescu", Constanta
Carmen Duvalma, scriitor
Gabriel Badica, scriitor

26 iulie

Apelul celor 99 a devenit

APELUL CELOR 199

Prof. Univ. Dr. Dr. Ing. Ferdinand Bardamescu MD, PhD, Esq.
Ana Maria Gaucan, psiholog
Lector dr. Catalina Girbea, Departamentul de Limba si Literatura Franceza, Facultatea de Limbi Straine, Universitatea Bucuresti
Psih. Simona Ciobanu UK
Rodica Popa prof. psiholog   C.J.R.A.E.-  Colegiul National "Gh. Munteanu Murgoci"  Braila
Valentin Popa, scriitor si cadru didactic universitar, lector univ. dr. Universitatea "Constantin Brancoveanu" Pitesti
prof.dr. Vasile-Niculae Ion, scenograf membru al Uniunii Cineastilor din Romania, presedinte al fundatiei "Filmul Romanesc",
Sorin Iliesiu, conf. univ. la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” - București
Conf univ dr Virgil Popescu, Universitate din Craiova
ing. Claudiu Georgescu - Preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Materiale pentru Construcţii din Romania
Nanu Simona –designer
Sorina Cucuta- Popa -  economist, EMBA
Lucretia Volumnia Cucuta - Lector Doctor Facultatea de Pedologie, Institutul Agonomic "Nicolae Balcescu" Bucuresti
Ioan Alexandru Cucuta - inginer pedolog, Sef serviciu Ministerul Agriculturii - actualmente persionar
Sorin Popa - inginer, EMBA
Vasile Gogea, scriitor, Cluj-Napoca
Paul Lacatus, jurnalist
Prof.univ.dr. Iulian Boldea , Universitatea "Petru Maior", Targu-Mures
Redactor, revista "Vatra" 
Anca Ferro, traducatoare
arh.Marica Solomon, Secretar stiintific, Centrul de Studii Arhitecturale si Urbane al Universitatii de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti
Stefan Ion Ghilimescu, critic si istoric literar
Mircea Danieliuc, regizor/scriito
Prof.univ.dr.Tasin Gemil, directorul Institutului de Turcologie si Studii Central-Asiatice, Universitatea "Babes-Bolyai", Cluj-Napoca
Adela Cristea, Arad
Adrian Vintilescu, jurnalist, Radio Timişoara
Razvan Petrescu, scriitor
Ciprian - Mihai Sasu, Master in Studii de Securitate, licentiat in Relatii Internationale si Studii Europene
Dr. Cristian Livescu, directorul revistei Antiteze din Piatra Neamt, presedintele Societatii Scriitorilor din judetul Neamt
ing. Catalin Dimitriu
Călin  Bordea - 30 ANI –inginer
Cristina  Cercel-Tătaru - Avocat
Anghel Vasile, unul din cei 61 condamnati si deportati din 15 noiembrie 1987
Claudiu Georgescu A.P.M.C.R
Gabriel Klimowicz - jurnalist
Andrei Grigor (Nicolae Ioana), prof. dr. Facultatea de Litere Galati, critic literar
Radu Joltea MSc MEng, Operations Liaison Engineer, London, United Kingdom




Add. 28 iulie:

Constantinescu Elena- economist , fost bancher, actual pensionar
ing. Nicolae Murăruş
Prof. dr. Mihai Dinu, Universitatea din București, Facultatea de Litere.
Anca Aurelia Oprescu,profesor pensionar de limba si literatura romana, Iasi. 
Mihaela Lichiardopol regizor
Lucian Lichiardopol arhitect
C Mihalache – economist
Adriana Andronescu- profesoara
Student : Ilica Alexandru       -     Universitatea Transilvania Brasov - Facultatea de Drept
Catalina Ghitulescu, chimista, Cluj-Napoca
Dr. Ștefana Samfira, actriță, UNATC I.L.Caragiale
Tudor Guset, jurist, manager public
Doina Uricariu, scriitoare, editor
Prof.  Serenciuc  Corina, Colegiul Banatean Timisoara
Dipl.ing. Serenciuc Vasile, Director, Intreprinderea AZUR Timisoara
Adrian Balacea
Gabriela Nedelea, poet si traducator, membru al USR
Henry Silviu Wechsler, Inginer (MsC) si Expert Energetic Internațional
conf. dr. Rüsz- Fogarasi Enikő, Departamentul de istorie linia maghiară, Facultatea de Istorie şi Filosofie, Universitatea Babes- Bolyai
Nedeea Burca, editor si scriitor.
Dan Constantin, redactor sef JURNALUL NATIONAL

  Costa Laima-Marta, balerina la Teatrul de opera si balet "Oleg Danovski" din Constanta 
  Dan Sergiu- Cristian, balerin  la Teatrul de opera si balet "Oleg Danovski" din Constanta 
  MD,  PhD Costa Rodica, Spitalul Luis Turcanu, Timisoara 
Eleonora Cofas, director al Muzeului “Cotroceni”1997 – 2000. 
Pătru Liviu 
Viorica Toader 
Stefan Moarcăș-----Brasov 
Adrian Dobrin, medic 
Daniela Dobrin, asistent medical
Liliana Bargu arhitect
Giani Catalin Huci rezident Milano- Italia, medic 
Prof.Teolog Vasile Mogosanu
 
LISTA RAMÎNE DESCHISĂ


Persoanele care vor să semneze pot să scrie pe adresa de email apelintelectuali@gmail.com

menționînd numele complet și titlurile, așa cum doresc să apară.  

3 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. semnez apelul Dr.George Calalb,medic Bucuresti Presedintele Conventiei Medicilor Democrati din Romania 1992-2006

    RăspundețiȘtergere
  3. Semnez si eu apelul.
    Prof.univ.dr. Iulian Boldea
    Universitatea "Petru Maior", Târgu-Mureş, redactor, revista "Vatra"

    RăspundețiȘtergere