vineri, 3 august 2012

Acuzații

Într-o recentă postare pe Facebook si e-mail, dl. Dan Alexe mă acuză că l-aș fi plagiat, amintind de Sufletele moarte ale lui Gogol. Dovezile acestui infam act ar fi două: aceea că scriu Cicikov cu K, dar Nicolai cu c - spre deosebire de Dsa care scrie Nikolai și Cicikov - și aceea că vorbesc de iobagi, ca și d-sa, care i-a numit așa în glumă, căci iobăgia nu ar fi existat în Rusia lui Gogol.
Nu vreau să intru în rgumente pedante cu privire la stările sociale aservite ale Rusiei imperiale. Accept cu seninătate acuzația de plagiat, dacă dl Alexe îmi garantează că subscrie la fraza incriminată în textul meu, care suna așa:

Azi însă, dl. Băsescu și susținătorii lui îl reînvie cu desăvîrșit talent pe Cicikov, cel care străbate imensitatea rusă cumpărînd la grămadă suflete moarte de iobagi, ca să poată apoi să garanteze cu această proprietate fictivă cît mai multe împrumuturi frauduloase, cu care să fugă undeva în lumea largă.  Tot așa, Traian Băsescu și-a apropriat sufletele moarte ale unor cetățeni ai României ca să poată continua un mandat la fel de fraudulos ca și averea lui Cicikov din romanul lui Gogol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu