sâmbătă, 2 martie 2013

FIlosofeme

Prima mea reacție cînd am văzut dictonul latin lîngă poza dnei Udrea a fost aceea că ar fi o glumă a cuiva, poate a Cațavencilor. Ei bine, nu.Am verificat, nu e o glumă: noul blog al Dnei Udrea - candidat la șefia PDL, http://www.elenaudrea.ro/, are drept motto fraza OMNIA MEA MECUM PORTO.

Ezit să recunosc anume persoana care să-i fi sugerat acest nobil adagiu cuconiței în cauză - să fie dl. Baconschi, ori, gentil, dl. Paleologu? Să fie dl. Preda - Cristian, vezi bine, că doar nu Cezar? Nu știe el prea multă latină, dar cât să găsească o zicere nobilă pe Google se descurcă.
De fapt e mult mai ușor să afirmăm cine nu: nu dl. Băsescu, d-sa nu a vorbit latina în porturile unde l-a purtat Biruința; nici măcar în cele ale Americii Latine. Nu dl. Blaga, care i-ar fi oferit astfel un avantaj excesiv în bătălia pentru PDL. Sau poate tocmai dl. Blaga, ca s-o facă să-l confunde pe Cicero cu președintele Norvegiei? Bizantinismul bătăliilor politice din lumea noastră nu are limite. În fine, dar nu în ultimul rînd, Doamna Udrea însăși pare cel mai improbabil emitent al propriului ei motto. Nu mă întrebați de ce, știți și singuri.

Aș putea deasemeni să mă întreb dacă citatul se referă la Paradoxurile Stoicilor, unde Cicero atribuie această frază lui Bias din Priene, sau la Epistole Morale ale lui Seneca, unde fraza îi e atribuită filosofului Stilpon în dialog cu Demetrios Poliorcetul, care tocmai ce îi distrusese cetatea?
Astea sînt totuși considerente liminare. Chestiunea de fond rămîne aceea de a ghici ce înțeles anume din povestea filosofului grec, oricare va fi fost el, a reținut atenția posesoarei blogului? Se va fi gîndit dînsa oare că-și poate purta deodată TOATE poșetele, TOȚI pantofii, cu TOATE tocurile, TOATE taioarele, poate chiar TOATE mașinile - ca să nu mai vorbim de modesta-i colecție de bijuterii? Sau va fi dorind să ne inducă ideea că și-a luat tot calabalîcul și s-a mutat la Roman, în constituență, iar în București vine doar așa, de-un pamplezir?

Dar și dacă dna Udrea chiar a luat în serios anecdota lui Seneca? Iată ce ne învăța marele stoic: Atunci când patria i-a fost înrobită, copiii i-au pierit, soția de asemeni, și se îndepărta de incendiul general de unul singur și totuși fără îngrijorare, Demetrios l-a întrebat pe Stilpon dacă a pierdut ceva. El a răspuns: "toate cele care îmi  aparțin le duc cu mine", omnia mea mecum porto . Demn de toată lauda acest bărbat puternic, de neclintit! ... "Toate bunurile mele sînt cu mine": dreptate, cinste, prudență, faptul însuși că nu considera a fi prețios nimic din ce ar fi putut să-i fie luat...

Asta trebuie să fie: dna Udrea a disprețuit tot timpul bunurile materiale, vulgare simboluri ale unui statut social superior pe care nu și l-a arogat niciodată. Dreptatea, cinstea, prudența, modestia - acestea au fost și au rămas singurele bunuri la care a rîvnit vreodată. Doar noi, răi și fameni, am ignorat această paradigmă vie a severității stoice.

Lăsînd gluma de-o parte, ce-o fi apucat-o, frate? Și latinește, pe de-asupra... 

9 comentarii:

  1. De fapt doamna Udrea se referea la viitor, dar nu a reusit sa schimbe timpul verbului .
    Deci materialismul convins care o poseda ar ramane foarte clar pe aceeasi pozitie vitala in existenta dansei. Va lua cu ea tot ceea ce are!
    Daca nu intelegem astfel noul sens al citatului latin, inseamna ca noi nu am fost capabili sa-i intelegem corect caracterul.
    Ca am gresit privindu-o ca pe un om politic si nu ca pe reprezentanta unui tip de comportament.
    Mandria cu care isi poarta defectele ar putea fi exemplara persoanelor cu dizabilitati.

    RăspundețiȘtergere
  2. De fapt doamna Udrea se referea la viitor, dar nu a reusit sa schimbe timpul verbului .
    Deci materialismul convins care o poseda ar ramane foarte clar pe aceeasi pozitie vitala in existenta dansei. Va lua cu ea tot ceea ce are!
    Daca nu intelegem astfel noul sens al citatului latin, inseamna ca noi nu am fost capabili sa-i intelegem corect caracterul.
    Ca am gresit privindu-o ca pe un om politic si nu ca pe reprezentanta unui tip de comportament.
    Mandria cu care isi poarta defectele ar putea fi exemplara persoanelor cu dizabilitati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Poate ca dna Udrea vrea doar sa ne transmita ca se "indeparteaza de prabusirea generala a patriei de una singura si fara ingrijorare."
    Sau, mai putem specula, se gandea la scenele acelea din filme in care amantul/amanta fugea pe geam, lejer imbracat/imbracata la venirea neasteptata acasa a sotului/sotiei incornorat(e). Cred ca asa se simt pedelistii de cand s-au intors Liberalii si Socialistii la putere. Ca si cum ar fi trebuit sa fuga pe geam, in pijama, in plina zi. Si acum stau pe dinafara electoratului lor pentru ca nu gasesc cheia, uitata la locul faptei reprobabile! :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Îmi pare rău, în mod normal nu deţin argumentele care să-mi justifice o intervenţie în acest spaţiu. De data aceasta însă, trebuie să vă salvez, oferindu-vă "traducerea". Alegerea acestei devize, de către "dna" Udrea, n-are nimic nobil. E adevărat, cineva i-a găsit-o pe Google, dar acela n-a fost un... intelectual, ci mai degrabă un golan.
    Este clar că numita doamnă se crede (o fi) frumoasă de nu se poate. Un golan care admiră o pipiţă pe stradă exclamă: E bunăăă! Are de toate şi pe toate le are cu ea!
    Acesta-i înţelesul acordat de "dna" Udrea devizei Omnia mea mecum porto

    RăspundețiȘtergere
  5. Ca intotdeauna, dechideti căi...

    Se pare ca domnul Dorin Tudoran se insela cand considera ca in echilibrul de putere “Dibaci” / „Carmaci”..., acestia din urma ar fi cei care i-ar „viola”pe primii, desi pare a lasa sa se inteleaga ca primilor le-ar placea...., de unde, lipsa elementelor caracteristice „violului”....Cum zicea o baba pe la televizor acum ceva timp, suparata pe agresor : „Pai ce, ala a fost viol ?.... Cam asa par si „dibacii” nostri suparati pe „carmacii” care nu sunt in stare sa mearga pana la capat...E drept, doar doi au reusit-o pana acum, Hitler si Stalin....Desi se pare ca inca se lucreaza la acel capat, pentru ca „dibacii”sunt din ce in ce mai pretentiosi....

    Ma refer la faptul ca iata, Elena Udrea poate demonstra acum prin dictonul latin „ïmprumutat” de la „dibaci” ( ati deconspirat vreo 3...), ca de fapt „carmacii” vremelnici au o putere limitata in timp ce puterea „dibacilor”e infinita...Facand o analiza a ultimilor 3 „carmaci”, daca vorbim de Romania, cred ca-i diferentiaza timpul in care au fost „brichisiti” ( termenul lui Plesita, sa nu fiu acuzat de plagiat...) de „dibaci”...Ion Iliescu, in toata perioada comunista, Emil Constantinescu, mai putin in acea perioada, dar „sugrumat”in perioada post-decembrista, mai ales in anii 1996-2000. La Traian Basescu problematica pare a fi mai relaxanta si oarecum hazlie ca acceptiune logica : nici macar nu putem identifica care pe care....

    Serios acum, gandul ma duce la alt dicton, de data asta a lui Marx : HOMO SUM ET NIHIL HUMANI A ME ALIENUM PUTO....Se poate intelege dictonul „ Elenei”..., daca vizualuizam in coordonatele ei extreme si tulburatoareschimbarea conditiei statutului femeii In societate odata cu aparitia industrializarii, idee din MANIFESTUL PARTIDULUI COMUNIST scris de Marx...Poate un nou MARX, de DREAPTA de data aceasta, va putea explica vreodata cum aproape ca s-a ajuns la cealalta extrema....


    RăspundețiȘtergere
  6. Vor să zică că toate bunurile ei le poartă pe ea.

    Lăsând la o parte gluma, mă mir că la valoarea stilurilor publicaţiilor româneşti nimeni nu înţelege că toate numele feţelor şi restului din paradigma scenei româneşti sunt nişte caractonime dintr-o comedie care niciodată nu se va numi divină?

    RăspundețiȘtergere
  7. Blogger i-a facut mofturi dlui Dorin Tudoran, drept care m-am oferit sa postez eu comentariul D-sale la textul de mai sus.

    “Cred că dna Elena Udrea se gândea, de fapt, la Vademecum, o pastă de dinți care albește, orice ai fi mâncat în timpul zilei; ba, și în timpul nopții. Bibliografie aici: http://www.omorfiashop.com/dental-care/whitening/vademecum-whitening-plants-toothpaste/?Tracker_ChannelID=13&Tracker_CustomerID=79&Tracker_SKU=VADWPTP”

    RăspundețiȘtergere
  8. Sunt sau nu profet? Cititi update-ul: http://ascutirealupteideclasa.wordpress.com/2013/03/25/chiorul-curva-si-buldogul/.

    RăspundețiȘtergere